Prosty biszkopt rzucany

Najprostszy, niezawodny i moim zdaniem najlepszy biszkopt na świecie: biszkopt rzucany.

Składniki: 5 jajek, 5 łyżek mąki pszennej(3/4 szklanki), 5 łyżek cukru (3/4 szklanki), 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej ( ok. 1/4 szklanki).

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i żółtka. Mąki przesiać i wymieszać. Wymieszaną mąkę (pszenną z ziemniaczaną) dodawać miksując masę na najwolniejszych obrotach.

Spód tortownicy (najlepiej 22cm) wyłożyć papierem (tylko spód! Obrysować spód pisakiem na papierze i wyciąć :) ). Wlać masę piec 40 minut w temperaturze 170*C.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 50cm rzucić na podłogę. Odstawić do ostygnięcia.

Dopiero gdy ciasto ostygnie boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy.

I gotowe!!!  Przepisy na kremy znajdziecie w innych moich wpisach w kategorii torty. Smacznego! :)

prosty biszkopt rzucany

prosty biszkopt rzucany

prosty biszkopt rzucany

prosty biszkopt rzucany

prosty biszkopt rzucany

(tutaj z kremem śmietanowo kokosowym)

16 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.