Biszkopt czekoladowy

Potrzebujemy: 5 jajek,pół szklanki jasnego brązowego cukru,pół szklanki mąki pszennej tortowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/3 szklanki kakao,4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Mąkę, proszek, kakao – wymieszać i przesiać.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier mocno ubić na gęstą puszystą piankę, tak aby trzepaczki pozostawiały na niej ślad.

Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie do połączenia.

Dno tortownicy (21 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać masę. Piec w temperaturze 170*C przez około 30 – 40 minut. Poczekać aż ostygnie, boki oddzielić nożykiem i wyjąć z formy.Przekroić na 3 równe blaty.

Kremy i sposoby dekoracji znajdziecie w kategorii torty lub po prostu klikając TUTAJ.

biszkopt na tort czekoladowy

biszkopt na tort czekoladowy

biszkopt na tort czekoladowy

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.