Jak zrobić kluski śląskie?

Pyszne kluski śląskie są tak proste, że nawet Łucja potrafi je zrobić :)

Czy to prawdziwe kluski śląskie? Ciężko mi to stwierdzić. Jedno jest jednak pewne: są proste i smaczne.

Potrzebujemy: 1/2 kg gotowanych ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli.

Ziemniaki zmielić, lub po prostu dobrze rozgnieść. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, jajkiem i solą.

Zagotować garnek wody. Dodać oliwę i lekko osolić.

Z ciasta uformować kuki. Aby się nie kleiły ręce opruszyłyśmy mąką ziemniaczaną. Łucja w ziemniaczanych kuleczkach porobiła piękne dołeczki :)

Kluski gotujemy aż wypłyną i dodatkowo jeszcze przez ok. minutę.

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.