Tort malinowy

Przepis na prosty biszkopt rzucany znajdziecie TUTAJ.

Krem malinowy:

  • Krem:
  • 1 galaretka malinowa
  • 70 dag malin
  • 1/2 l jogurtu
  • szklanka kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Maliny przebrać, lekko opłukać, osuszyć. Maliny zmiksować, wymieszać z jogurtem oraz z tężejącą galaretką. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą jogurtowo-malinową. Krem warto przed posmarowaniem ciasta włożyć na ok 20 minut do lodówki.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Nasączyć je sokiem malinowym wymieszanym z 1/3 szklanki zimnej wody. Krążki ułożyć w tortownicy i przełożyć kremem z malinami.

Wierzch tortu można również posmarować kremem malinowym. Lub można, tak jak my, posmarować go kremem maślanym i obłożyć masą cukrową.

Krem maślany (składniki na pokrycie tortu o średnicy 21-23 cm):

  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 400 – 450 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał.
Krem można zamrozić i przechowywać przez miesiąc. Przed użyciem rozmrozić i dokładnie wymieszać, by pozbyć się grudek
Posmarować tort i wstawić do lodówki.
Masę cukrową przygotowałam wedle przepisu ze strony Allrecipes.pl.
Efekt końcowy:

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.